ondernemer / starter
van het jaar

En de winnaars zijn:
Mike, Robin en Petra Duijzer!

Mike, Robin en Petra Duijzer maakten zeven jaar geleden de omslag van een traditionele slagerij naar een ‘atelier’ met de focus op duurzaam, diervriendelijk, streekgericht én een uitgebreide smaakbeleving. De titel van ondernemers van het jaar zien zij als een bekroning op hun werk.
 
Ze zijn trots op hun titel, Mike, Robin en Petra, maar de gebroeders Duijzer zijn van het kaliber ‘niet lullen, maar poetsen’ en laten het verhaal graag over aan Petra Duijzer, echtgenote van Robin én het creatieve brein van het bedrijf. Zij vertelt hoe blij het trio is met de titel. “We werken allemaal hard, maar de mannen maken echt lange dagen. Ze starten zes dagen in de week om zes uur ’s morgens en gaan vaak door tot acht uur ’s avonds. Op zondag geven ze ook vaak workshops.”

Petra vertelt dat het er een aantal jaren terug niet naar uitzag dat zij ooit het erepodium van de HOV zouden betreden.
“We zitten al ruim twintig in het vak, maar liepen tijdens de crisis aan tegen bezuinigen van opdrachtgevers. Een van onze grote klanten, de marine, ging zelf de inkoop regelen. Op dat moment hadden we twee winkels. Het bedrijf aan de Bassingracht dat we ooit overnamen van slagerij Koning en het pand aan de Marsdiepstraat. Robin en ik besloten er tussenuit te stappen. Mike bleef in de Marsdiepstraat en wij verhuisden naar Curaçao en gaven twee jaar leiding aan de versafdelingen van een supermarkt. We hebben daar veel inspiratie opgedaan. Uiteindelijk besloten we met wat we daar hebben geleerd naar huis te keren en het roer om te gooien.”

Het bedrijf onderging een complete transformatie. “We hadden een traditionele slagerij”, aldus Petra, “waarbij we ons lieten leiden door de inkomens van onze klanten. Maar we wilden terug naar het ambachtelijke werk. Zoals het vroeger was. Zelf praten met de veehouders, weten wat voor dieren je inkoopt en diervriendelijk vlees kopen. Maar daar zit een prijskaartje aan, die producten zijn nou eenmaal duurder.  Daarom zijn we voorzichtig begonnen, door eerst de reguliere kipfilet te vervangen door scharrelhoen. De prijs per kilo ging van 8 naar 17 euro per kilo. Toch was het meteen een succes,”

De slagerij werd verbouwd tot ‘atelier’, waar het vlees op een bijzondere manier wordt gepresenteerd. “We willen dat onze klanten kunnen zien wat we doen. In elke hoek van de winkel gebeurt wel iets. Buiten staat een barbecue aan. We willen alle zintuigen prikkelen. In het vleeswarenschap liggen eigengemaakte producten, zoals nierbrood. De varkensnieren zijn duidelijk zichtbaar. “Klanten schrikken daar niet voor terug”, aldus Petra. En door goed naar onze klanten te luisteren, ontwikkelen wij steeds verder. Wij werken hard, maar met enorm veel plezier.”

Onze starter is
wereldberoemd

De 24-jarige Tommie Sjef Koenen is als starter van het jaar een ondernemer die bekender is in de rest van de wereld dan in zijn eigen woonplaats Den Helder. Met zijn bedrijf Tommie Sjef Wild Ales is hij in vijf jaar uitgegroeid tot een van de beste brouwers van de wereld.

In zijn dankwoord bekende hij tot aan zijn nominatie nog nooit van de HOV te hebben gehoord. Zijn eerlijkheid werd beloond met een lachsalvo vanuit de zaal en na afloop vele felicitaties en schouderklopjes van andere ondernemers. En hoewel hij inmiddels al vijf jaar aan het ondernemen is, vertelt hij dat hij zijn bedrijf niet te groot wil laten groeien. “Ik combineer mijn ondernemerschap met mijn studie gitaar aan het conservatorium in Arnhem. Dit is mijn laatste jaar als student.”

Het was tijdens een bierproeverij in Brussel dat zijn nieuws­gierigheid werd geprikkeld. “Ik was zo aangenaam verrast door de smaak van dat specifieke bier, dat ik ben gaan onderzoeken hoe het proces werkt.” En zo kwam het dat niet lang daarna de eerste vaten bier werden ingekocht en terecht kwamen in de schuur van zijn ouderlijk huis waar Tommie Sjef begon met het brouwen van zijn eerste bieren. “Ik heb altijd veel steun gehad van mijn familie. Iedereen is enthousiast en helpt mee.”

Tommie Sjef legt uit dat zijn bieren niet te vergelijken zijn met die van de bekende brouwers. “Het doet denken aan de smaak van champagne, natuurwijn en droge cider. Maar dan toch net weer anders. Mijn bieren zijn een mengeling van verschillende soorten basisbieren die worden gerijpt in eiken vaten. Ik voeg een cultuur van verschillende gisten en melkzuurbacteriën toe. Om je een voorbeeld te geven, in pils zit maar één giststam. Je moet geduld hebben tijdens het rijpingsproces. Sommige bieren laat ik drie jaar op vat staan. Soms mix ik oudere bieren met jongere. Er komt kennis en vakmanschap bij kijken, maar een deel doe ik op mijn gevoel.”

De arbeidsintensiteit maakt dat er niet in groten getale wordt geproduceerd. Als het aan Tommie Sjef ligt, gaat dat ook niet veranderen. Dat de vraag groter is dan het aanbod moeten de bierliefhebbers van over de hele wereld die graag zijn ‘wild ales’ drinken, voor lief nemen. “Ik wil altijd die kwaliteit blijven leveren. Dat is mijn focus. Maar mijn grote doel is het bewaken van mijn leven. Als ondernemer wordt je snel opgeslokt door je bedrijf en het succes. Ik zou nog wel iets willen uitbreiden, wellicht met een proeflokaal. Zodat er een basisinkomen is, waardoor ik de vrijheid heb om daarnaast met mijn muziek bezig te kunnen zijn. Dat is toch echt mijn allergrootste passie, hoe mooi ik het brouwen ook vind.”

Word ook lid van de HOV!

Uw netwerk vergroten? Uitdagende en inspirerende bijeenkomsten bijwonen? Een kijkje in de keuken nemen bij innovatieve ondernemers in de regio? Lid worden van de Helderse Ondernemers Vereniging (HOV) is voor zowel startende als gevestigde ondernemers de kortste weg naar het ontdekken en benutten van ondernemerskansen. Een eigen stem die gehoord wordt en weten wat er speelt in het Helderse ondernemersklimaat? Word dan vandaag nog lid van de HOV en help elkaar samen succesvol te zijn!
Postbus 325 - 1780 AH - Den Helder
T: 06 - 13 13 49 03 - info@hovdenhelder.nl - www.hovdenhelder.nl